Agera förebild & delegera som ledare till andra ledare

Distansen i förhållande till medarbetare gör det ännu viktigare att du är en god förebild. Om er standarddator är PC så kan inte du som högre chef kräva en Mac för egen del. Prestigelöshet och föredöme är viktigt i roller på högre nivå. Det är tyvärr vanligt att hierarkier skapar hjärnspöken och gör maktdistansen till det den är.

Många lär sig att leda genom sin ledare. Men de du leder kan inte bara lära sig genom en-till-en möten. Det är inte realistiskt att det räcker med att vara en förebild mellan nio och tio en torsdag morgon. Ditt egna beteende har större påverkan än det du säger i enskilda möten. Så börja med att tillämpa det med ditt team. Vill du att dina ledare ska ha självgående team som driver mot mål, försök bygga ditt team av underställda ledare på samma sätt.

Vad gäller sociala medier, gäller vett och etikett. Tänk på vad du skriver och fundera över hur du vill exponera dig på sociala medier när du är en förebild – för det är du. Att vara chef innebär att du har en yrkesroll med en ”kappa”  som du behöver ta på dig och som rent generellt ger dig ett förtroendeuppdrag och med det kommer högre krav.

Lär dig skilja på kontroll och koll genom att ha frekventa avstämningar eller ta pulsen i korridoren. Här är det också viktigt att du lär dig älska de näst bästa lösningarna, allting behöver inte vara perfekt. Det kanske inte blir precis som du tänkt men det blir ett resultat som du kan koppla till aktiviteter och mål. Det kan vara känslomässigt jobbigt att börja jobba genom andra och inte längre vara lika operativ. Det är lätt att få en känsla av att man inte gör så mycket och man får inte längre tillfredställelsen av att vara en ”doer”. Men faktum är att man får mycket mer gjort genom att leda och jobba genom andra – vilket är rätt häftigt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler tips