fbpx

Av Rebecca Fransson
2019-10-01

Hur blir du motiverad

Motivationen är den viktigaste delen i ditt personliga ledarskap och en inre drivkraft. Det är motorn som får dig att vilja göra saker och driva framåt. Vilket rum befinner du dig i? Beroende på vart du befinner dig så får du en uppfattning om hur du då skapar en livsstil som främjar motivationen.

Utgår du ifrån dina behov eller andras behov? Denna delen av matrisen visar på om du skapar motivation från att uppfylla andras behov, ett exempel på detta kan vara att du motiveras av nöjda kunder där du uppfyllt deras krav och förväntningar. Eller så motiveras du av att uppfylla dina egna behov och mål.

Andra delen av matrisen visar på om egen eller andras bekräftelse skapar motivation för dig. Motiveras du av att se de du har åstadkommit själv eller uppskattar du när personer i din omkrets upplyser det.

Du kan befinna dig i olika delar av matrisen beroende på situation. Motivation och drivkrafter kan vara olika i ditt privatliv och arbetsliv. Fundera på varför du befinner dig i just det rummet vid det tillfället? Fundera på saker som du skulle vilja göra för att bryta invanda mönster? Det finns många faktorer som påverkar din motivation och drivkraft, dock kan denna matris ge dig en ytlig syn på vilka åtgärden samt hur du skapar motivation som du sedan kan bygga på.

”Att vara i ett rum kräver att jag som person går in i mig själv och funderar på hur jag agerar i olika situationer. Jag motiveras av att uppfylla mina egna behov, jag har alltid mål och krav på att prestera för att nå mina egna behov. Det kan vara att få en löneökning, flytta eller utmana mig själv i områden jag brister och detta ger mig motivation och en drivkraft.” 

Om du känner igen dig i detta så betyder det inte att du inte bryr dig om dina nära och kära samt deras behov, dock så känner du dig inte lika motiverad att uppfylla deras behov. Samtidigt har jag sen tidig ålder uppskattat andras bekräftelse och blir motiverad av att andra ser det jag åstadkommit. Allt är sällan svart eller vitt därför befinner vi oss lite emellan men lutar mer åt ett håll. Denna övning gav en starkare självbild samt insikt i mitt agerande. Jag sätter mig sällan ner och funderar på likdanande aspekt men efter dessa 15 min som det tog för övningen, kunde jag skapa en förståelse i varför jag agerar olika med olika individer och situationer.

Hoppas ni får en underbar helg!

/Rebecca

Ta del av våra senaste erbjudanden!

Tidigare inlägg

Shopping Basket
prenumerera nu

Få gratis insikt i hur du kan bli en bättre ledare.