Intervju med

Griztko Barlari Lobos

Det krävs mycket engagemang för att nå sina mål. Vad ska du göra idag för att vara närmare att lyckas än vad du var igår?

En fredag eftermiddag för några veckor sedan ringde telefonen, det var Griztko Barlari Lobos som försökte nå mig. Griztko Barlari Lovos som tidigare arbetade som teamledare på Berendsen textil i Okelbo, har gått en av våra ledarutbildningar på Aktivt Ledarskap. Han startade samtalet med ett otroligt värmande och genuint “tack”, “tack för att ni har givit mig nycklar till ledarskapet… jag har nu nått mitt mål som jag satte när jag gick utbildningen, jag har blivit produktionschef för Berendsen fabriken i Okelbo”.

Vi fortsatte vårt samtal och jag pratade om att vara en bra ledare är viktigare än att vara en duktigare specialist, när det kommer till affärskritiska saker som att skapa engagemang, bättre resultat och trivsel på jobbet. Det visar både akademisk forskning och interna kartläggningar hos Google.

Just nu behöver vi starka och modiga ledare och att du som chef behöver få rätt förutsättningar och verktyg för att leda oroliga medarbetare i en verksamhet som idag är i lite svajig.

Jag ställde frågan; på vilket sätt var du ledare tidigare och på vilket sätt är du ledare idag?

“Så som jag utövade mitt ledarskap tidigare, så var det mer rakt på sak och jag lyssnade inte på de förslagen jag kunde få. Men nu reflekterar jag och tänker mer på konsekvenserna. De förändringar jag skall göra tar jag alltid fram ett syfte och frågar mig själv…vem, vad, hur och varför. På så sätt får jag en annan förståelse och jag är mer förberedd på kommande frågeställning Jag jobbar mycket mer jobbar mycket med att vara närvarande, jag finns på plats ute bland medarbetarna där jag kan snappa upp lågt hängande frukter och för att kunna ge feedback direkt istället för att låta det gå någon/några dagar.”-Griztko

Vi fortsatte diskutera om att en chefsutbildning inte kommer att göra dig till tankeläsare, ge dig obegränsat med tid eller lära dig att automatiskt veta vilka beslut som är rätt. Men en bra utbildning kan hjälpa dig att kommunicera bättre med dina medarbetare, hålla fokus på din uppgift, hitta nya verktyg för att jobba på ett mer effektfullt vis och lära dig att känna dig tryggare i din roll – På vilket sätt har du blivit bättre på att kommunicera?

“Jag gillar att kunna sitta ner och diskutera saker även om det inte är möte. På så sett får jag en större förståelse i hur människor tänker, hur dom är och vad de egentligen vill ha hjälp med. Har hellre stående möten på tu man hand än att man ska vara formell och ha dagordning på alla möten.” -Griztko

Detta kräver en hel del, framför allt att skapa insikt i ditt egna agerande, på vilket sätt har du kunnat skapa insikt i dig själv?

“Jag har förstått att jag är som jag är och det jag har gjort har fört mig dit jag vill, försöker inte tänka på det så ofta, däremot skäms jag inte över det längre. Jag kan med trygghet dela med mig av det och ha en annan förståelse i andras livshändelser.” -Griztko

Varför gör de inte bara som jag säger? Ja, det kan man fråga sig. Och den frågan kan du som är i ledande position få svar på i en ledarskapsutbildning. Ledarskap handlar om att förstå olika individers agerande, kommunikationsstilar och beteendemönster. På vilket sätt har du lärt dig att förstå dina medarbetare bättre?

“Allt handlar om en sak när det gäller att nå ut med sin kommunikation. Tid måste man ha när ny information ska ut till medarbetarna. Jag tror att mycket handlar om tid egentligen och allra helst när vi lever som vi gör i dagens samhälle där allt ska gå så snabbt som möjligt, då tappar man många på vägen.” -Griztko

Att gå en bra utbildning är personlig utveckling. Det är lite som att du har en personlig tränare på gymmet; Du lägger tid och engagemang på att träna under professionell ledning. Du får direkt återkoppling på det du gör och kommer få bättre resultat på ett mer effektivt sätt.

På vilket sätt har utbildningen utvecklat dig själv som chef och ledare?

“Genom att gå utbildningen via Aktivt Ledarskap har jag fått nycklar för att förstå mig bättre, saker som var självklara för mig om vem jag var och varför jag gjorde som jag gjorde blev inte så självklara. Det blev en ögonöppnare för mig och jag har fått en större förståelse i andra människors behov. Jag har börjat utmana mig mer genom att prata med individer som är helt olika mig i sättet, och därav kommit fram till att vi är inte är så olika ändå.” -Griztko

Det finns inte ETT rätt sätt att leda. Därför handlar det om att mejsla ut och förverkliga DITT sätt att leda. Det handlar om vem du är, vilken organisation och vilka typer av personer du leder. I vilket sammanhang du verkar. På vilket sätt har du hitta DITT sätt att leda? Hur ser det ut?

“Jag valde att lägga ner sex månader där jag bara var ute med grabbarna, jag satt med dem från kl 06.00 till kl 16.00. Jag hade min plats där ute och de inkluderade mig mycket i deras samtalsämnen och även i deras interna skämt. Genom att ge detta mycket av min tid och genom att ha en chef som förstod mig och varför jag gjorde som jag gjorde, fick jag mycket tid att försöka finna hur dessa individer skulle ledas. Nu kan jag få informationen utan att söka upp den, jag var hemma på pappaledighet i tre månader och flera medarbetare ringde mig för att kolla hur det var med mig. Detta har gjort att jag kan ställa direkta krav på medarbetarna och de har en annan förståelse. Precis som jag har fått en annan förståelse för grabbarna.” -Griztko

Du har kanske själv erfarenhet av det som flera akademiska studier visar på – någon som uppfattas som ”en fantastisk chef” på en arbetsplats inte nödvändigtvis blir det på nästa. Så, myter som “ledare är något man föds till” eller “antingen har man det eller så har man det inte”, är möjligtvis sanna om man med ”det” menar att vara nyfiken, flexibel, ha stor självinsikt och mod att förändras och utvecklas.

“Håller fullständigt med om ”Det” är att vara nyfiken, flexibel, ha en stor självinsikt och att utvecklas. Mod att förändras anser jag inte är det absolut viktigaste i ledarskapet. Det viktigaste anser jag är förståelse, det kanske skulle vara förståelse i att ändra sig.” -Griztko

Med det som grund menar vi att konsten att leda är något du kan lära dig – vem du än är. Detta är något som du regelbundet behöver reflektera över och träna på för att fortsätta utvecklas.

På vilket sätt reflekterar du över ditt ledarskap och dina utvecklingsmöjligheter?

“Jag har mycket att förbättra fortfarande. Jag vill kunna ta mig mer tid i att lära mina medarbetare att jobba mer med sig själva när de är hemma, när de sportar, när de är med sina nära och kära. Jag vill kunna hitta ett sätt där alla förstår mina ideèr kring hur man ska kunna använda sin begåvning på bästa möjliga vis.” -Griztko

 

Ett bra ledarskap kommer av att du anpassar dig utifrån den grupp du leder, vilken strategi ni har, hur organisationskulturen ser ut och vilket mandat du har. Hur arbetar du här?

“Här har jag försökt att ta bort tabun till att komma in till chefen och vädra sina tankar. Många av mina medarbetare har aldrig haft ett medarbetarsamtal vilket var det första jag gjorde när jag kom och där jag gick ut med att det fick ta den tid det tog. Jag satt ner med mina medarbetare i tre till sex timmar, vi pratade om allt möjligt från livet i helhet till ordning och reda på verkstaden. Detta samtalet var grunden till att kunna vända på skutan och det blev betydligt enklare att förmedla det min chef vill få ut till grabbarna. Återigen så är det tiden som spelar störst roll här.” -Griztko

Vi menar att en chefsutbildning kommer att skapa mer plats i din fulla kalender. Svenska chefer blir avbrutna i sitt arbete ungefär 150 gånger per vecka. I snitt ställer medarbetarna 100 frågor per dag till sin närmsta chef. Hur har du lärt dig att hantera detta?

“Jag kör fortfarande efter problem eller problem. Behöver jag få reda på allt eller kan ni lösa det själva och sen delge mig vad ni har kommit fram till? Det funkar på vissa skift men alla vill inte ha det ansvaret. Jobbar man mer med detta kommer alla hoppa på tåget och för mig som chef blir det mycket enklare att jobba ostört.”

För att träna på att få det att hända – på riktigt. På tal om tid. För att fortsätta utveckla ditt ledarskap inte bara på pappret utan även i verkligheten behöver du lägga din tid på att:

  • Reflektera över vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre.
  • Omsätta det i praktiken.
  • Öva, öva, öva.
  • Hur arbetar du med att få ditt ledarskap att hända på riktigt?

“Jag har ju haft turen att vara ansvarig för fem olika skiftlag och 30 medarbetare totalt, så för mig har det varit ett stort experiment där jag kanske använder en speciell ledarstil på ett visst skiftlag för att sen använda ett annat på ett annat lag, på så vis får jag oftast facit om vilken ledarstil som fungerar eller vilken man behöver gå lite mer djupare i och som i sista punkten säger öva, öva, öva.” -Griztko

Vi blir bra på det vi övar på. I en utbildning får du dels möjlighet att träna praktiskt på ditt allra bästa ledarskap. Dessutom får du chans att utveckla din förmågan att lära dig nya saker. En egenskap som blir allt viktigare i de flesta roller i arbetslivet idag. Vad är det för nya saker du lärt dig i din utbildning?

“Många saker har jag lärt mig, men det som jag tar med mig hela livet ut är just den om MIG. Att jag ska vara stolt vem jag är och acceptera det jag gjort.” -Griztko

Forskning i olika former visar att positiv bekräftelse är mycket viktigare för motivationen än vad till exempel en hög lön är. Det betyder att om du som ledare övar på konsten att utveckla och underhålla en positiv kultur på arbetsplatsen, kommer det göra stor skillnad för organisationen på sikt.

På vilket sätt ökar du engagemanget hos dina anställda och hur får du dem att trivas bättre?

“Jag började med att sitta ner med dem och försöka lokalisera de informella ledarna samt hitta de mer negativa personerna, sedan gick jag över till de personerna som inte sa mycket och försökte lyfta dem. Jag arbetade väldigt aktivt med att berömma dem både inne på mitt kontor men också utåt. När jag såg att de informella ledarna blev obekväma med att jag inte sökte deras idèer kom de ner från sina hästar och blev mer av en lagspelare. De negativa medarbetarna är personer jag inte har lagt ner så mycket tid på då jag anser att man ska vara ett team, många i själva laget har dragit det lasset åt mig genom att verkligen säga åt varandra när de är negativa. I dagsläget berömmer jag laget men har också en väldigt öppen dialog med var och en. Sen kommer jag in varje morgon med en hög energi. Jag brukar dra ett skämt innan morgonmötena, det lättar upp otroligt mycket och detta beteende har även medfört att fler personer från driften vill komma och jobba på skift då vi verkar ha så roligt på jobbet. Det gör det enklare för mig att kunna jobba med ett förändringsarbete.” -Griztko

Att få möjlighet att utvecklas och växa i sin roll är något som motiverar de flesta. Du är inte bara chef – du är en människa också. Det är lätt att glömma när vardagen snurrar på, men inspiration, nya verktyg och att träffa andra i liknande situationer är ofta en riktig energiinjektion som främjar kreativitet och balans i yrkeslivet. På vilket sätt trivs du bättre på jobbet?

“Jag tror det har att göra med att jag på jobbet kan vara chef men hemma behöver jag inte vara det, jag kan släppa på att vara den strukturerade personen och det gör inte mig något om någon annan (min sambo) bestämmer, styr och ställer lite mer. Tycker faktiskt att det är rätt så skönt att inte sitta på förarstolen hela tiden och jag kan ta det utan att känna ett måste bara för att jag är chef.” -Griztko

Vad var det bästa med Aktivt Ledarskaps ledarutbildning?

“Det bästa med Aktivt Ledarskap var att Nils samt Carina såg individerna och visste vilka nycklar man behövde få. Det blev en otrolig resa för mig personligen och ärligt talat ser jag inte något slut. Man lär sig hela tiden något nytt om sig själv men också om andra. Det är det som gör resan otroligt värd att färdas i. Något som jag minns och kommer att minnas livet ut är när vi satt nere i Halmstad på Elite hotell tillsammans med de flesta deltagarna från utbildningen och vi åt och drack gott. Vissa hade bara börjat resan och kände av en spänning. Jag kände av att resan verkligen var på väg att ta fart i alla fall, och det kändes konstigt. Hade det varit för 3 år sedan så hade jag hoppat av och tyckt att det var dåligt, men jag vågade att vara kvar hela linan ut. Det som var så speciellt med denna kväll var att Nils tröck på en mycket öm punkt. En punkt jag trodde att jag kunde bortse men han hittade den och likt en kiropraktor bände han och vände på min hjärna, där och då fick jag min första “aha-upplevelse”. Otroligt mäktigt att med bara ord och att bara vara närvarande kunna få en annan människa öppna sig på det viset….

Griztko Barlari Lobos

Produktionschef, Bredensen Okelbo
av: Nils-Gösta Fransson

av: Nils-Gösta Fransson

VD, Aktivt Ledarkap