fbpx

Kroppsspråkets betydelse

Har du hört myten ”Bara 7% av vår kommunikation sker i ord”? Fel, Fel, Fel. Låt oss skina lite ljus på hur det egentligen ligger till!

Kroppsspråket och dess betydelse
Kroppsspråkets betydelser har många namn. Men de flesta är myter som gått från generation till generation utan någon som helst faktagranskning bakom det hela.
Exempel på myter är att armarna i kors betyder att man inte släpper in någon. En annan är att när personen tittar bort ljuger den. Men den främsta är att bara 7% av vår kommunikation sker genom ord.  

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Publiceringen som ligger bakom myten

1967 så publicerade en professor inom psykologi två studier gällande ämnet där han kom fram till att 7% sker genom verbal kommunikation, 38% genom röstens tempo och 55% genom kroppsspråk.

Skulle man dra det över en kant betyder detta att enbart 7% av vad en annan person uppfattar av ditt tal sker genom munnen. Men gör vi verkligen det?

En korrelation mellan icke-verbal och verbal kommunikation är bäst!

Inom retorik diskuterar man om budskapet men även hur något framförs.
Vad tycker du är viktigast? Hur du framför det (kroppspråk, ögonkontakt, gester) eller innehållet i själva kontentan? Är det något relevant kanske du frågar dig.

Självklart ligger mycket av tyngden i situationen och syftet med kommunikationen. Ett mer lugnt och avslappnat samtal med vänner jämfört med en presentation för hela avdelningen / företaget är två skilda saker.

Det går dock att cirkla in det hela så här;

Om en diskussion sker på ett uselt sätt är det svårt att uppfatta budskapet oavsett situation (vänner eller med presentation till företaget). Exempel på usel presentation kan ju vara om personen i fråga mumlar eller står med ryggen vänd mot publiken. Alternativt med otydliga formuleringar kommer budskapet inte nå fram till lyssnarna, oavsett hur snyggt framförandet är.

Kroppsspråket spelar stor roll men orden spelar även de en gigantisk roll! När du lyckas samspela med både kroppsspråket samt orden som du kan göra ett rejält avtryck.

Alla våra ledarskapsutbildningar hos Aktivt Ledarskap tränar vi på kommunikation och hur du kan göra ett intryck på den du pratar med. I Jobbet eller i privatlivet.

Vi rundar upp det hela med; ”I have a dream” är egentligen bara ord. Tror du fortfarande att bara 7% kommuniceras med ord?

Lär dig mer och träna praktiskt i vår ledarskapsutbildningar ”Ny som chef”, ”Erfaren chef”, ”Leda andra chefer”

LEDARSKAPSTIPS

Få tips som du kan applicera i din vardag för att utveckla din personliga & affärsmässiga ledarskap.

Kroppsspråkets betydelse Har du hört myten ”Bara 7% av vår kommunikation sker i ord”? Fel, Fel, Fel. Låt oss skina lite ljus på hur det egentligen ligger till! Kroppsspråket och …

Utmanade men spännande att leda andra ledare Generellt brukar de flesta tycka att det är lättare att leda andra ledare. Kanske inte så konstigt då förståelsen är större när alla …

4 tips för att öka engagemanget på jobbet Det är inte helt lätt att hitta engagemang och passion på jobbet men det finns mycket att vinna på att ha entusiastiska kollegor. Engagerade …

Agera förebild & delegera som ledare till andra ledare Distansen i förhållande till medarbetare gör det ännu viktigare att du är en god förebild. Om er standarddator är PC så …

Shopping Basket
prenumerera nu

Få tips på hur du kan utvecklas i din roll eller som ledare.