Varva inte upp, varva ner innan julledigheten.

Är du uppe i varv och på väg rakt in i slutspurten inför den efterlängtade julledigheten? Här får du fem konkreta tips för att istället varva ner och avsluta på ett tillfredsställande sätt. Så att du slipper krascha in i kaklet och kan njuta fullständigt av din ledighet och tid med familjen.

Veckorna före julledigheten är bland de mest hektiska för många. Det är projekt som ska bli färdiga, rapporter och uppdrag som ska avslutas. Mellan detta klämmer vi in massor med julbord och du kan nu glömma förra nyårslöftet att inte vara slarvig med den betydelsefulla återhämtningen.

Det är helt normalt att vilja bli av med alla uppgifter och färdigställa allt innan ledigheten, därför kör man på ända in i kaklet. Den största risken är dessvärre att du kraschar in i ledigheten och istället för att få din välförtjänta lugn och ro, belönas du med fritidssjuka redan första dagen på ledigheten. Ja det stämmer, det finns till och med en fras för det, det vill säga när vi stressat så mycket att vi blir sjuka så fort vi slappnar av.

Så för att du ska lyckas ta tillvara på din välförtjänta julledighet ska du försöka trappa ner istället för att trappa upp. Här bjuder vi på några rätt simpla men väldigt tänkvärda tips. Planering, medvetenhet och kontroll är nyckelorden.

Så här minskar du stressen:

1. Släpp taget om det du inte kan påverka.

Känner du att du sitter i en övermäktig situation? Är du orolig i kroppen? Stanna upp, observera känslorna i kroppen, alla känslor är tillåtna att känna.

Du behöver bara ta kontroll över det du kan och vill kontrollera. Fokusera på att vara här och nu.

2. Sänk dina krav på dig själv.

Vi förstår att lockar att ta tag i alla de där uppgifter du inte hann med under våren och att öka takten nu känns som det enda rätta. Vårt främsta råd till dig är att inte påbörja nya uppgifter nu. Välj bort och prioritera de viktigaste mötena och uppgifterna just nu.

Ta en tankeställare; vad händer egentligen om du inte är helt färdig med allt när du lämnar för din ledighet? Måste du röja undan skrivbordet och läsa igenom allt i din inkorg innan du väljer att stämpla ut, eller kan detta kanske vänta? Det handlar ju faktiskt bara om några dagar.

3. Skriv ner, vad är viktigt, viktigare och viktigast?

En välgjord planering kan hjälpa dig att få bra kontroll och en överblick över dina arbetsuppgifter. Detta kommer att minska din stress. Punkta ner allt du måste hinna med och sedan prioriterar du i ordningen viktigt, viktigare och viktigast. Vad måste du hinna med innan jul? Vad kan vänta? De punkter du känner inte är akuta just nu kan du enkelt lägga in i kalendern efter ledigheten, då blir de enklare att släppa just nu.

Det är viktigt att du som chef ser till att din personal har möjlighet till återhämtning. Vad kan du göra för att underlätta för dina medarbetare? Kan du hjälpa dem att sortera upp och prioritera uppgifter?

4. Bestäm hur du tänker hantera jobbet under julledigheten

Denna fråga är viktig att du besvarar innan du går på din ledighet. Hur tillgänglig ska du vara? Berätta för dina medarbetare och stäm av med chefen så att de får en tydlighet i hur tillgänglig du kommer vara.

Självklart är det mest optimalt att du lämnar mejl och telefon utanför ledigheten, låter ditt autosvar göra jobbet åt dig tills du är tillbaka på plats. Men ibland, på grund av olika omständigheter är detta inte möjligt. Det är helt naturligt att bli stressad över att inkorgen fylls upp. Var noga med att begränsa din jobbtid, sätt upp en tid för dig själv och följ denna plan disciplinerat så att du sedan kan återvända till att bara vara ledig.

5. Skriv en ”Välkommen tillbaka-lapp” till dig själv

Föreställ dig detta, kroppen är tillbaka på kontoret men hjärnan ligger fortfarande kvar på soffan och ser en julfilm. Ha förståelse för att du är lite trött och hjälp dig själv att lyckas komma tillbaka på banan succesivt och hållbart.

Boka inte in möten första dagen och välkomna dig själv tillbaka med en snäll och empatisk lapp.

Välkommen tillbaka kära X!
Trött och fortfarande semesterseg så här första dagen? Inte konstigt, det är de flesta. Börja med en kaffe i lugn och ro och sen kan du ta itu med de här punkterna: 1 … 2 … 3 …
PS. Kom ihåg att det kommer fler semestrar 

Stressforskare talar om att den bästa återhämtningen är att göra det motsatta mot vad du gör i vardagen. Så gör vad som är bäst för dig.

En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi er alla!

/Amanda Fransson

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler tips